"Jeg trener ikke men jeg går jo!"
Nå skal jeg hive meg på skrivebølgen og se hva fornuftig jeg får ut av hodet og ned på "papiret".
I jobben som naprapat og personlig trener spør jeg alltid kunden og klientens om deres aktivitetsnivå. Det er flere grunner til det. Mer om det senere. Når jeg tar opp spørsmålet om aktivitet fører det ofte også til hete diskusjoner. Det er et tema som engasjerer. Fordi; Hva er fysisk aktivitet, når blir fysisk aktivitet trening, er noen aktiviteter bedre en andre, hvorfor skal vi være fysisk aktive og hvorfor skal vi trene? Hva og hvor mye er nok?
Jeg begynner med å sitere Det store medisinske leksikon:
"Fysisk aktivitet, enhver kroppslig bevegelse utført av skjelettmuskulatur som resulterer i en økning i energiforbruket utover hvilenivå. Fysisk aktivitet benyttes som overordnet begrep og inkluderer alle former for fysisk utfoldelse, som for eksempel arbeid, idrett, mosjon, friluftsliv, lek, trening, trim, kroppsøving og fysisk fostring. Personer som både i yrke og fritid sitter mye stille og i stor utstrekning benytter motorisert transport, karakteriseres som fysisk inaktive.
"Alle vet at trening er bra for mye, men skjønner vi omfanget av denne kunnskapen?"
Grunnen til at dette er et tema som både engasjerer og provoserer er fordi vi alle har ulike tanker om hva trening er. Mange tror at de er mer aktive en det de i realiteten er. Jeg tror også at vi alle har hverdagslige utfordringer av ulik alvorlighetsgrad, som i mange tilfeller kan minskes med trening. Alle vet at trening er bra for mye, men skjønner vi omfanget av denne kunnskapen?
"Vi er understimulerte i kroppen og overstimulerte i hodet".
Og det er her jeg mener det går et skille mellom fysisk aktivitet og trening. Jeg hiver ut nok en definisjon "Trening er å øve, helst systematisk, for å utvikle, forbedre eller opprettholde ferdigheter, evner og egenskaper".
Eksempler
Håndtverkere sier når jeg spør om de trener at de trener hele dagen på jobb. Utfordringen er i mange tilfeller at aktiviteten er for ensidig.
"Jeg må trene forsiktig fordi jeg har slitasje". For noen handler det om å trene forsiktig og ikke minst riktig. Men for en større del av oss handler det om å stimulere nok og ofte tungt, og med riktige øvelser og teknikk. Jeg er overbevist om at det faktisk er understimuli som fører til smerte for mange. Muskulaturen er for svak i forhold til belastningen den, og alle de andre strukturene i kroppen skal ta imot.
"Jeg går jo". Helt topp, PRIMA faktisk. For alternativet er ofte å sitte. Å gå er lavterskel aktivitet. Lavterskel aktivitet er også aktivitet. Vi får i tillegg frisk luft, sosial omgang, vakker utsikt, ro i sinnet. Dette skal ikke undervurderes. Mange går dog ikke til over "snakkepuls", og du blir heller ikke særlig sterk av å gå.
Mange av oss har på et tidspunkt i livet utfordringer med sykdom, kosthold, dårlig selvbilde, kriser/stress av diverse slag, smerte, søvn osv. Vi tenker det er midlertidig, det går seg til. Vi verner om smerten og skåner kroppen, tror vi. Vi er understimulerte i kroppen og overstimulerte i hodet. Underskudd på overskudd. Tiden vi er i fysisk aktivitet er for kort. Vi rekker ikke å få puls over snakketempo, og sjelden utfordrer vi kroppen så mye at muskulatur trenger å utvikle seg.
Hvorfor skal jeg trene over snakketempo og løfte vekter som er tunge?
Et hav av fysiologiske prosesser som skjer i kroppen
Kvikkere hode, økt kreativitet, løsningsorientert, handlekraft
Bedre humør, lettere til sinns, mer på ja-siden, konstruktiv
Bedre på stressmestring, tåler mer før det renner over, håndtere situasjoner bedre og tar bedre valg
Hjerte og karsystemet pumper mer effektivt og kroppen tar opp oksygen mer effektivt. Mer effektiv fjerning av laktat i muskulatur.
Mer effektiv bruk av energi, stabilt blodsukker, forebygger diabetes
Stimulerer mage/tarm systemet
Bedre kosthold. Gir for mange økt motivasjon og handlekraft til å praktisere og gjennomføre. Bedre hormonbalanse, mage/tarm system, sykdomsforebyggende, velbehag
Søvn, bedre innsovning og bedre kvalitet på søvn gjennom natten.
Styrke mer balansert, smører og stabiliserer ledd, stimulerer nervesystemet, forbereder kropp på belastning, tåler mer, skadeforebyggende, smerteforebyggende
Smertelindrende. Trigger kroppens egne smertelindrende system, som er svært effektive. Kan kutte smertestillende preparater.
Yngre fysiologisk alder. Tenk å være 50 i kroppen når du er 70 år ;)
"Det er summen av alt du gjør på slutten av dagen som teller!"
Når er det godt nok da?"
Tenker du langsiktig, eller bare hvordan du har det akkurat nå?
Har du smerter/ubehag i muskler og ledd?
Mestrer du din hverdag ift stressnivå?
Har du skader, er predisponert for å få det (genetikk/livsstil)?
Sover du godt?
Er du frisk eller ofte syk?
Har du overskudd i hverdagen?
Må du ha din daglige powernap på sofaen som ofte blir over 10-20 min?
Hvordan er selvfølelsen din, har du troen på deg selv?
Hvordan er selvtilliten din, hvordan går din indre dialog?
Hva jobber du med, er du stillesittende eller aktiv?
Er du overvektig eller normalvektig? Hva spiser du i sum ila. en dag, uke, måned?
Vil du ha styrke på et minimum av det du trenger til din hverdag eller vil du ha "litt å gå på"?
Vil du gjøre det du kan for å få en hyggeligere alderdom?
Har du det fint (nok)? :)
Tren styrketrening minst to ganger i uken. Får du bare til én så for all del gjør det!
Begynn å tren så tidlig som mulig. Det er ALDRI for sent, og en senior har like bra utbytte av treningen som en yngre, fordi utgangspunktet ofte er dårligere fra start.
Gjør litt heller enn ingenting, du må jo begynne en plass. Går du fra sofasliting til én treningsøkt har du økt med 100% :) Den trenger faktisk ikke vare 60 min heller for å være nyttig!
Gå trappene, ta sykkelen, og inviter en venn på kveldstur.
Dager blir uker, uker er måneder, måneder blir år. Det er summen av alt du gjør og ikke gjør på slutten av dagen som teller!
Invester i helsen din, du skal ha den med deg hvert sekund av resten av ditt liv.
Bedre føre var, over tid gir det mer en det tar ;-)
Jeg vil gjerne høre hvordan du holder deg i fysisk aktivitet, og hva det gir deg!